RSS

Ikan Percik

Hari ni rasa rajin lak nk msk..kebetulan mertua tanya nk msk ape yg best utk ikan..asyik goreng jer bosan gak..tiba2 terdetik nk wat ikan percik... wp agak lmbt tp ok la anak2 mertua jaga.. jom tgk resepi.

Bahan Perap ikan:
Ikan Kembung
Serai , halia, bawang putih, garam, kunyit (dikisar halus dan gaul dgn ikan)

Bahan Kuah:
Santan
Serai, bwg merah, halia, sedikit beras utk pekatkan kuah (kisar)

cara msk:

ikan yg diperap dibakar - ketepikan

utk kuahnyer, masukkan bahan kisar ke dalam santan dan masak atas api yg sederhana..jgn lupe kacau nt santan berketul..kacau hingga kuah pekat. Kemudian siramkan atas ikan yg dibakar td dan bakar sekali lagi.

siap utk dihidangkan.. selamat mencuba =)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS