RSS

Udang Masak Lemak


Bahan:

  • Udang
  • lengkuas
  • Kunyit hidup
  • Cili padi
  • Bawang Merah
  • Santan
  • Perasa
  • Beras ( utk memekatkan kuah)
  • timun batang ( leh gak tukar dgn belimbing buluh, kacang, bendi dll yg sesuai)


Cara buat:

  1. Basuh udang bersih2 n toskan
  2. Tumbuk cili padi, lengkuas, kunyit, bawang (tambah secubit beras utk memekatkan kuah)
  3. Masukkan bahan yg ditumbuk dlm santan dan masak atas api yg sederhana, kena selalu kacau klu x nt santan akan berketul2... Bila mengelegak masukkan udang & timun batang yg dipotong memanjang.
  4. Last sekali masukkan perasa
  5. Siap utk dihidangkan

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment