Bahan-bahan:
- Daging
- Rempah Kurma
- Bawang merah bwg putih (mayang halus)
- Halia (mayang halus)
- Asam Limau
- Ubi Kentang (belah 4)
- Santan @ susu cair
- sedikit susu pekat (klu letak susu pekat)
- Minyak (utk menumis)
- Rempah kasar ( bunga cengkih, pelaga, kayu manis, bunga lawang : ikut sukatan bpe byk nk msk)
- Perasa (garam dll)
Cara masak:
- Potong daging (lintang urat) supaya daging xliat, basuh & toskan
- Panaskan minyak & tumis rempah kasar hingga naik bau, kemudian masukkan bawang merah, putih dan halia yg telah dimayang..tumis hingga kekuningan.
- Bila bawang dh naik bau, masukkan rempah kurma yg telah dijadikan pes, tumis hingga pecah minyak.... bila dh pecah minyak baru masukkan daging & biarkan hingga daging empuk..
- Bila semua dh sebati masukkan santan & ubi kentang
- bila dh mendidih & kentang dh masak, masukkan perasa & sedikit perahan asam limau
- Boleh dihidangkan dgn nasi panas
0 comments:
Post a Comment