RSS

Daging Masak Kurma


Bahan-bahan:
  • Daging
  • Rempah Kurma
  • Bawang merah bwg putih (mayang halus)
  • Halia (mayang halus)
  • Asam Limau
  • Ubi Kentang (belah 4)
  • Santan @ susu cair
  • sedikit susu pekat (klu letak susu pekat)
  • Minyak (utk menumis)
  • Rempah kasar ( bunga cengkih, pelaga, kayu manis, bunga lawang : ikut sukatan bpe byk nk msk)
  • Perasa (garam dll)
Cara masak:

  1. Potong daging (lintang urat) supaya daging xliat, basuh & toskan
  2. Panaskan minyak & tumis rempah kasar hingga naik bau, kemudian masukkan bawang merah, putih dan halia yg telah dimayang..tumis hingga kekuningan.
  3. Bila bawang dh naik bau, masukkan rempah kurma yg telah dijadikan pes, tumis hingga pecah minyak.... bila dh pecah minyak baru masukkan daging & biarkan hingga daging empuk..
  4. Bila semua dh sebati masukkan santan & ubi kentang
  5. bila dh mendidih & kentang dh masak, masukkan perasa & sedikit perahan asam limau
  6. Boleh dihidangkan dgn nasi panas


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment